Cristina Pocora face ZOOM pe Lapte

1.     Ce ştiaţi despre alăptare înainte de naşterea copilului dumneavoastră?

Cunoşteam importanţa alăptării pentru sănătatea celui mic dar şi a mamei, dar, desigur, dincolo de toate aspectele teoretice pe care o viitoare mamă ar trebui să le cunoască (citind, informându-se la medic), rămâne experienţa unică şi profund personală a alăptării, care este o adevarată „şcoală” pentru fiecare mamă.

2.     De ce credeţi că alaptarea este importanţă?

Personal susţin foarte mult alăptarea copilului, cred că este esenţială pentru legatura care se crează între copil şi mama după naştere şi, de asemenea, pentru imunitatea copilului şi dezvoltarea lui viitoare. Este metoda optimă de hrănire pentru sugari, studiile arătand că există numeroase boli care pot fi prevenite prin susţinerea alăptarii. Sigur că tentaţia de a apela la substituenţi, respectiv lapte praf este mare pentru multe mămici, dar atâta timp cât pui în balanţă beneficiile alăptării pentru cel mic, nici un efort nu este prea mare.

3. Până la ce vârstă credeţi că trebuie alăptat copilul?

Cred că este opţiunea fiecărei mame, dar e bine să ascultăm sfaturile specialiştilor care spun că bebeluşul trebuie alăptat exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, şi, în măsura în care este posibil, şi după această vârstă.

4.     Cine credeţi că este responsabil pentru rata scăzută la alăptare, la noi în ţară?

Cred că este vorba despre un cumul de factori care conduc la această rată. Nu avem în toată ţară maternităţi „prieten al copilului”, care să încurajeze mamele şi nou născuţii să stea împreună în salon după naştere (desigur, dacă starea de sănătate permite acest lucru), uneori tânara mamă este convinsă de cei din jur (familie, personal medical mai puţin pregătit) să completeze masa cu lapte praf, pentru a fi sigur că cel mic s-a săturăt.

De asemenea, sunt tinere mame care, de teama de a nu îşi pierde locul de muncă, se întorc la servici foarte repede după ce au născut, şi cel mic rămâne în grija bunicilor sau a bonei, apelându-se astfel la substituenţi ai laptelui matern.

5.     Cine credeţi că ar trebui să îndrume viitoarele mămici spre alăptare?

În primul rând personalul medical din maternitate, mai ales că alimentaţia copilului în primele luni de viaţă şi creşterea în greutate a nou-născutului sunt subiecte foarte fierbinţi pentru orice mamă. Apoi, ar fi bine ca şi în spitalele noastre să existe aşa numiţii „specialişti în alăptare”, care să vină în întâmpinarea nevoilor cuplului mamă-copil, aşa cum există în multe alte ţări. Totodată, familia are un rol foare important în a o susţine pe tânara mamă şi, desigur, pediatrul sau medicul de familie.

6.     Aveţi idei/planuri de a stimula mamele să alăpteze?

Am depus la Parlament o propunere legislativă privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern. Acest proiect este realizat în urma unui studiu aprofundat şi a numeroase dezbateri organizate sub egida UNICEF. Între iniţiatori se regăsesc parlamentari din toate grupurile politice şi sper ca acest lucru să se vadă şi la votul pentru acest proiect.

Ca Preşedintă a Subcomisiei pentru drepturile copilului voi susţine întotdeauna iniţiative care să asigure respectarea drepturilor copilului. Astfel, copilul are dreptul să se bucure de cea mai bună stare de sănătate posibilă, în acest sens informarea părinţilor dar şi a publicului larg cu privire la avantajele alăptării fiind un pas esenţial în a ne asigura că cei mici primesc cel mai bun ajutor pentru un start sănătos în viată, şi anume laptele matern.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com