Facem Zoom pe lapte

Facem Zoom pe lapte

Comunicat de pres─â

Bucure┼čti, 21 mai 2012

Asocia┼úia Hands Across Romania ├«n parteneriat cu Asocia┼úia de Educa┼úie Prenatal─â Rom├ónia (AEP) implementeaza ├«n perioada mai ÔÇô iulie 2012, proiectul ÔÇťZOOM pe lapteÔÇŁ.

Scopul acestui proiect este crearea unui sistem viabil de facilitare a adopt─ârii PL-x nr. 734/2011 – Proiect de Lege privind reglementarea marketingului substituen┼úilor de lapte matern ┼či vizeaz─â elaborarea normelor metodologice pentru legisla┼úia privind reglementarea marketingului substituen┼úilor de lapte matern.

Legea privind marketingul substituen┼úilor de lapte matern reglementeaz─â modul ├«n care aceste produse pot fi plasate ├«n pia┼ú─â pentru a evita ├«nlocuirea laptelui matern cu substituen┼úi (acolo unde nu se impune). Substituirea laptelui matern are consecin┼úe de s─ân─âtate de la u┼čoare la grave at├ót pe termen scurt c├ót ┼či pe termen lung (uneori chiar deces). UNICEF ┼či OMS promoveaz─â al─âptarea ca un drept al copilului, ├«nscris ├«n Conven╚Ťia cu privire la drepturile copilului la art. 24.

ÔÇťDe la sf├ór┼čitul lunii decembrie 2011, din cauza protestului parlamentarilor, proiectul de lege se afl─â pe masa comisiilor de fond din Camera Deputa┼úilor. Realizarea normelor metodologice accelereaz─â implementarea acestei legi. ├Än Rom├ónia, multe proiecte de lege adoptate nu pot fi aplicate pentru c─â nu exist─â normele de aplicare iar acest lucru nu dorim s─â se ├«nt├ómple ┼či cu Legea privind marketingul substituen┼úilor de lapte matern.ÔÇŁ sus┼úine Mihaela Sandu, coordonatorul proiectului ÔÇťZoom pe LapteÔÇŁ al Asocia┼úiei Hands Across Romania.

De ce avem nevoie de Legea privind marketingul substituenţilor de lapte matern:

  • Promovarea submineaz─â al─âptarea ├«n c├óteva moduri: imaginile frecvente, cuvintele, numele ┼či asocierile cu anumite produse fac ca alimenta┼úia artificial─â s─â par─â normal─â, sigur─â ┼či echivalent─â cu al─âptarea.
  • Dac─â un produs este u┼čor accesibil, i se face publicitate ┼či este frecvent promovat, atunci el va fi cump─ârat ┼či folosit; dac─â o companie distribuie mostre gratuite, acestea vor fi folosite.
  • Dreptul femeii de a lua o decizie informat─â cu privire la hr─ânirea copilului:
  • Al─âptarea este un drept at├ót al copilului c├ót ┼či al mamei ┼či, ├«n final, ea este cea care decide cum ├«┼či va hr─âni copilul.
  • Dac─â femeile vor fi expuse doar promov─ârii comerciale ┼či vor primi doar informa┼úii neadecvate despre hr─ânirea copilului, ele nu vor putea lua decizii informate.

Crearea cadrului legislativ coerent va contribui ├«n mod semnificativ la un mediu de via┼ú─â mai s─ân─âtos ┼či va avea cu siguran╚Ť─â un impact pozitiv asupra st─ârii de s─ân─âtate a genera┼úiilor viitoare.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civic─â, program finan┼úat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Petrom ┼či Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societ─â┼úii Civile.

 

Despre Asociaţia Hands Across Romania (HAR)

HAR este o organiza┼úie non-guvernamental─â care ac╚Ťioneaz─â ca un ÔÇťhubÔÇŁ ├«ntre societatea civil─â ╚Öi institu╚Ťiile guvernamentale ╚Öi/sau sectorul privat. Contribuim la dezvoltarea durabil─â a comunit─â╚Ťii prin aportul la proiectele din sectoarele social, medical ╚Öi cultural. Asocia╚Ťia hands Across Romania este membr─â a Alian╚Ťei pentru S─ân─âtate din Rom├ónia.

Despre Asociaţia de Educaţie Prenatală din România (AEP)

Asocia┼úia de Educa┼úie Prenatal─â din Rom├ónia (AEP) are drept scop s─â promoveze educa┼úia prenatal─â bazat─â pe dovezi ┼čtiin┼úifice, pentru ca viitorii p─ârin┼úi s─â devin─â ┼či mai informa┼úi atunci c├ónd adopt─â noi comportamente pentru a asigura dezvoltarea armonioas─â a copiilor lor. AEP dore┼čte totodat─â s─â ofere profesioni┼čtilor din domeniul s─ân─ât─â┼úii, educa┼úiei, etc. informa┼úii ┼či abilit─â┼úi pentru a facilita consilierea cuplurilor care a┼čteapt─â sau care ├«┼či doresc un copil.

Informatii si detalii suplimentare despre proiect, pot fi obtinute de la:

Mihaela Sandu ÔÇô Coordonator Proiect

Tel.: 0723 433 816

E-mail: mihaela.sandu@handsacross.ro

Web: https://www.handsacross.ro

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com