HAR a acordat sprijin Coalitiei OSVD in Parlamentul Romaniei

 

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD), Coalitia O Singura Voce pentru Dizabilitate ╚Öi Fanfara PR au organizat, mar╚Ťi, 10 decembrie 2013, sub egida pre┼čedin┼úiei Camerei Deputa┼úilor la Palatul Parlamentului, Evenimentul ÔÇŁDar de sarbatoare pentru copiii cu dizabilita╚Ťi – ╚śansa la NORMALITATEÔÇŁ.

HAR, membra a Coalitiei,  a acordat asistenta in relatia cu Parlamentul fiind mandatata in baza mandatului pe activitatile de lobby.

Evenimentul a fost organizat ├«n contextul Zilei Interna╚Ťionale a Dizabilit─â╚Ťii ╚Öi a s─ârb─âtorilor de iarn─â ╚Öi a reprezentat punctul terminus al angajamentului Coali╚Ťiei OSVD. ├Än cadrul evenimentui a fost prezentat deputa╚Ťilor prezen╚Ťi, propunerea de act normativ privind drepturile copiilor cu dizabilit─â╚Ťi, elaborat─â la nivelul societ─â╚Ťii civile.

├Än luna martie a acestui an, Coali╚Ťia O Singura Voce pentru Dizabilitate (OSVD) ╚Öi-a asumat ├«n fa╚Ťa Pre╚Öedintelui Camerei Deputa╚Ťilor c─â CEDCD ╚Öi Coali╚Ťia OSVD vor realiza proiectului de lege privind protec╚Ťia ╚Öi promovarea drepturilor copiilor cu dizabilit─â╚Ťi.

Scopul acestui act normativ este de a diminua num─ârul de asista╚Ťi social prin investi╚Ťia ├«n servicii de interven╚Ťie.

├Än egal─â m─âsur─â, s-au luat ├«n considera╚Ťie limitele bugetare ╚Öi pauperitatea contextului economic, fapt pentru care proiectul propune, pe de o parte o implementare etapizat─â a prevederilor sale, iar pe de alt─â parte crearea noilor p├órghii ╚Öi mecanisme institu╚Ťionale prin redistribuirea resurselor existente ├«n principal ╚Öi prin stabilirea de norme care se ├«ncadreaz─â ├«n mecanismele europene de finan╚Ťare.

Demersul de redactare a proiectului de act normativ de către juriștii CEDCD a debutat la începutul anului 2013 și a presupus mai multe faze: documentare, consultare, dezbatere tehnică, informare beneficiari și promovare. Până în prezent au fost organizate:

  • 6 seminarii regionale (Prahova, Buz─âu, Piatra Neam╚Ť, Constan╚Ťa, Hunedoara, Cluj) de consultare a beneficiarilor finali indirec╚Ťi (peste 1000 de p─ârin╚Ťi ai copiilor cu dizabilit─â╚Ťi) ╚Öi a reprezentan╚Ťilor autorit─â╚Ťilor locale,
  • 12 grupuri de lucru interne,
  • 4 grupuri de lucru cu speciali╚Öti de profil: medici, psihologi, psihoterapeu╚Ťi, psihopedagogi, profesori ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âtori,
  • ampla campanie de advocacy si comunicare (spot campanie ÔÇô click aici )

 

Demersul de elaborare ╚Öi propunere a unui act normativ privind drepturile copiilor cu dizabilit─â╚Ťi, armonizat cu instrumentele interna╚Ťionale ├«n vigoare ╚Öi adaptat realit─â╚Ťilor sociale din Rom├ónia, reprezint─â voin╚Ťa unei ample coali╚Ťii a societ─â╚Ťii civile cu mandat pe dizabilitate, alc─âtuit─â din peste 50 de organizatii din 24 de jude╚Ťe ale ╚Ť─ârii, precum ╚Öi voin╚Ťa a peste 30.000 de cet─â╚Ťeni ai Rom├óniei, care doresc o schimbare de substan╚Ť─â ├«n via╚Ťa copiilor cu dizabilit─â╚Ťi.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com